Samenwerking NVZ-ZN, gefaciliteerd door ZE&GG

NVZ en ZN hebben gezamenlijk een plan opgesteld om de implementatie van gepast gebruik in de zorg te versnellen. Deze samenwerking wordt gefaciliteerd door ZE&GG.

We willen dat iedereen in Nederland de bewezen beste zorg krijgt. Dat betekent dat we moeten weten welke zorg, voor welke patiënt op welk moment het meest gepast is. Om dat uit te zoeken is evaluatieonderzoek nodig naar de meerwaarde van bestaande zorg. We noemen dat zorgevaluatie. Het leveren van zorg waarvan we weten dat deze meerwaarde heeft, en het niet leveren van zorg die geen meerwaarde heeft, noemen we gepast gebruik. Het uitvoeren van zorgevaluatie en het implementeren van kennis over gepast gebruik, maakt de zorg continu kwalitatief beter. Het biedt houvast voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners en leidt tot meer consistentie in de zorg voor patiënten. Bovendien zorgt het ervoor dat de collectieve zorguitgaven en de beperkt beschikbare arbeidskrachten in de zorg zo optimaal mogelijk worden ingezet.

Programma ZE&GG
Alle partijen in het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg 2019-2022 (HLA-MSZ) hebben afgesproken om gepast gebruik van medisch specialistische zorg verder te bevorderen. Zij slaan de handen ineen voor de bewezen beste zorg voor patiënten, binnen het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Vanuit dit programma hebben NVZ en ZN een plan opgesteld om de implementatie van gepast gebruik in de zorg te versnellen.

De bijbehorende documenten zijn te vinden op ons Samenwerkingsplatform de HUB.

Mocht u vragen hebben over deze samenwerking, dan kunt u contact opnemen met onderstaande personen:

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (contactpersoon Christine Leenen)
info@nvz-ziekenhuizen.nl

Zorgverzekeraars Nederland (contactpersoon Jan Reitsma)
info@zn.nl

Zorgevaluatie en Gepast Gebruik
implementeren@zorgevaluatiegepastgebruik.nl

 

 

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt automatisch updates.

Volg Zorgevaluatie en Gepast Gebruik via