Actueel

De oogst van vijf jaar zorgevaluatie

‘Ons doel is dat zorgevaluatie een vanzelfsprekend en geïntegreerd onderdeel wordt van de medisch-specialistische zorg’. Dat zei dagvoorzitter Jelle Ruurda, chirurg en bestuurslid van de Federatie, tijdens het online symposium Zorgevaluatie van de Federatie Medisch Specialisten van 13 november.  Lees het hele bericht inclusief videoboodschap vanuit verschillende partijen.

Subsidieoproep inclusieversneller (tweede ronde)

In de tweede ronde van de subsidieoproep Inclusieversneller heeft ZE&GG aan vier zorgevaluaties een extra financiële impuls toegekend om de inclusies te versnellen en daarmee de studies sneller af te ronden.

Een stevige zwieper aan gepast gebruik

De covidcrisis maakt zorgevaluatie urgenter dan ooit. De patiënt wordt er beter van en het scheelt de maatschappij geld. De eerste afspraken om anders te werken zijn gemaakt en ook de eerste stappen zijn al gezet. Medisch Contact interviewde Sjoerd Repping daarover.

Alle partijen nodig voor zorgevaluatie en gepast gebruik

Het ARK (Algemene Rekenkamer) rapport over het Zinnige Zorg programma van het Zorginstituut is verschenen. De bevindingen van de ARK en de reactie vanuit het Zorginstituut vormen belangrijke input voor het ZE&GG programma.

Spiegelinformatie Gepast Gebruik

Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) maakt beschikbare spiegelinformatie transparant op de implementatieagenda gepast gebruik. Zo kunnen zorgaanbieders zien hoe zij presteren: ten opzichte van zichzelf in de tijd, en waar mogelijk ten opzichte van andere zorgaanbieders.

Samen aan de slag met zorgevaluatie

Negen nieuwe zorgevaluatie projecten van start. Hiermee is een begin gemaakt met de gezamenlijke handelingsagenda. Daarnaast krijgen zeven lopende projecten een extra zetje van Zorgevaluatie en Gepast Gebruik om het includeren van patiënten te versnellen.

Toekenningen subsidies inclusieversneller (ronde 1)

ZE&GG heeft met projectleiders van SEENEZ, LtC en K&D studies gekeken of een financiële impuls kan helpen met het vlot trekken van de inclusie en daarmee het sneller afronden van de studie. In juli ontvingen zij de uitslag. Bekijk hier welke projecten een toekenning hebben ontvangen.

Toekenningen ZE&GG subsidieronde 2019

De projectleden die projectideeën hebben ingediend voor de ZE&GG subsidieoproep 2019, op het gebied van zorgevaluatie op de thema’s diagnostiek en nazorg/ follow-up, hebben inmiddels de besluitbrieven ontvangen. Negen projecten zijn gehonoreerd. Bekijk hier de projectomschrijvingen.

Jaarplan ZE&GG: ‘Verder op weg naar structurele inbedding van Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’

Kom met een gezamenlijke top-tien van kennisvragen voor zorgevaluatie. Maak de voortgang van zorgevaluatie inzichtelijk via een inclusiemonitor. Werk aan een uniform en eerlijk kader voor toetsing en kwaliteit van zorgevaluatie. Deze en nog meer acties staan in het jaarplan 2020-2021 van Zorgevaluatie en Gepast Gebruik.

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt automatisch updates.

Volg Zorgevaluatie en Gepast Gebruik via