Verpleegkundig Implementatieproject KwaliTIJD

Om de implementatie van de Beter Laten lijst in ziekenhuizen te verbeteren, gaat dit najaar het project KwaliTIJD van start. Dit project is een samenwerking tussen V&VN en ZE&GG. Een aantal jaren geleden is door onderzoekers van Radboudumc de Beter Laten lijst opgesteld met daarop verpleegkundige handelingen die je beter niet meer uit voert. Toch vinden deze handelingen in de praktijk nog steeds plaats. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van pleisters op een gesloten wond, het onnodig plaatsen van een katheter of overbodige controles. Het blijkt lastig te zijn om handelingen niet meer uit te voeren.

Dagelijkse routine of de vraag van iemand om het toch te doen, kan er voor zorgen dat het nog steeds gebeurt. Veel verpleegkundigen en verzorgenden zijn zich hier bewust van, maar weten niet altijd hoe die verandering tot stand moet worden gebracht. Precies daarom starten we het project KwaliTIJD. Ons doel is om de implementatie van de Beter Laten lijst in ziekenhuizen te verbeteren. We bieden vanuit het project ondersteuning aan verpleegkundige teams die met de implementatie van deze lijst aan de slag willen.

Deelnemers gezocht voor verpleegkundig project KwaliTIJD

We zijn voor het project KwaliTIJD nog op zoek naar deelnemers. We komen graag in contact met:

  • gemotiveerde verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en zorgmanagers die werkzaam zijn in de medische specialistisch zorg (ziekenhuizen en zelfstandig behandelcentra)
  • teams die verbeterpotentieel zien op één of meerdere onderwerpen van de Beter Laten lijst
  • teams die gedreven zijn om aan de slag te gaan met de Beter Laten aanbevelingen, maar die daarbij wel wat hulp kunnen gebruiken

Oproep aan verpleegkundige teams uit kleinere regionale ziekenhuizen

We zijn ook nadrukkelijk ook op zoek naar teams uit kleinere (regionale) ziekenhuizen. Juist omdat daar vaak de capaciteit ontbreekt om deze vraagstukken aan te pakken en we hier vanuit het project ondersteuning in kunnen bieden. Wil je meedoen of wil je meer weten over het project KwaliTIJD? Stuur dan een e-mail aan Tessa Rietbergen of Wilma van Til-Dubbink

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt automatisch updates.

Volg Zorgevaluatie en Gepast Gebruik via