Verpleegkundig Implementatieproject KwaliTIJD

Om de implementatie van de Beter Laten lijst in ziekenhuizen te verbeteren, is in oktober 2021 het project KwaliTIJD gestart. Dit project is een samenwerking tussen V&VN en ZE&GG. Een aantal jaren geleden is door onderzoekers van het Radboudumc de Beter Laten lijst opgesteld. Hierop staan verpleegkundige handelingen die je beter niet meer uitvoert. Dit om belasting voor de patiënt te verminderen, werktijd voor de verpleegkundige te winnen of, geld te besparen. Toch vinden deze handelingen in de praktijk nog steeds plaats. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van een pleister op een gesloten wond of het onnodig plaatsen van een katheter.

Het blijkt lastig om deze handelingen niet meer uit te voeren. Dagelijkse routine of de vraag van iemand om het toch te doen, kan ervoor zorgen dat het nog steeds gebeurt. Veel verpleegkundigen zijn zich hier wel bewust van, maar weten niet altijd hoe ze die verandering in de praktijk kunnen doorzetten.

Verpleegkundige teams worden geholpen met implementeren gepast gebruik

In het project KwaliTIJD gaan we daarom samen met ongeveer 10 verpleegkundige teams uit ziekenhuizen kijken waar zij tegenaan lopen en wat er nodig is om de Beter Laten lijst in de praktijk te implementeren. De deelnemende verpleegkundige teams uit de ziekenhuizen kiezen zelf één of meerdere onderwerpen om mee aan de slag te gaan. Ze kiezen een onderwerp van de Beter Laten lijst waarvan zij zelf zien dat er binnen hun ziekenhuis verbetering mogelijk is.

De deelnemende ziekenhuizen krijgen tijdens het project individuele ondersteuning van de projectleiders van het project KwaliTIJD. We organiseren netwerkbijeenkomsten voor de deelnemende teams uit de ziekenhuizen, zodat zij van elkaar kunnen leren en ervaringen kunnen uitwisselen.

Voortgang van het project

Tijdens het project KwaliTIJD geven de verpleegkundigen aan wat zij nodig hebben om de gekozen onderwerpen ook daadwerkelijk in de praktijk te kunnen implementeren. Op basis hiervan maken we praktische tools. Met als doel een complete toolkit voor verpleegkundigen die zij zelfstandig in de dagelijkse praktijk kunnen gebruiken voor de implementatie van onderwerpen over gepast gebruik. Ook brengen we aan het einde van dit project een advies uit aan V&VN hoe zij verder kunnen gaan met de implementatie van verpleegkundige onderwerpen.

Op deze website en onze Linkedin delen we de voortgang en (tussentijdse) resultaten van het project. Voor meer informatie over het project KwaliTIJD kun je ook terecht bij Tessa Rietbergen of Wilma van Til-Dubbink.

Project KwaliTIJD op ons samenwerkingsplatform de HUB

Op ons samenwerkingsplatform de HUB zijn verschillende werkruimtes waar gesproken wordt over verpleegkundige implementatieonderwerpen. Deze werkruimtes zijn toegankelijk voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Vraag hiervoor eerst een account aan voor de HUB.

Deelnemers aan het project KwaliTIJD hebben een eigen werkruimte waarin gewerkt wordt aan het project: Project KwaliTIJD. Toegang tot deze werkruimte krijg je via Tessa Rietbergen.

Inspiratie:

 

  • Hoe voer je een 0-meting uit?

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt automatisch updates.

Volg Zorgevaluatie en Gepast Gebruik via