ZE&GG inclusieversneller voor verbeteren patiëntdeelname aan zorgevaluaties

Soms lukt het niet om binnen de tijd voldoende patiënten te vinden voor deelname aan een onderzoek. Daarom heeft ZE&GG in samenwerking met strategisch partner ZonMw aan 11 lopende zorgevaluaties de inclusieversneller toegekend. De inclusieversneller is een subsidiebedrag op uitnodiging van maximaal €50.000 en helpt onderzoekers de patiëntdeelname bij hun zorgevaluatie te versnellen en verbeteren.

Eén van die zorgevaluaties is de APOLLO-studie naar de plaatsing van kophalsprotheses bij patiënten met een gebroken heup. Bij bepaalde heupfracturen kan de chirurg een kophalsprothese plaatsen. Hiervoor zijn twee methodes: de prothese kan achterwaarts of zijwaarts geplaatst worden. Beide methodes hebben voor en nadelen voor de patiënt. De APOLLO-studie kijkt welke van deze twee methodes het beste is.

Patiëntdeelname APOLLO-studie dankzij inclusieversneller op schema

Zónder inclusieversneller werden er per maand gemiddeld zeven patiënten aangemeld voor deelname aan de APOLLO-studie. Mét de versneller zeventien. De onderzoekers liggen nu op schema met het betrekken van patiënten bij hun zorgevaluatie. Ze ronden naar verwachting de inclusiefase (fase waarin patiënten worden gezocht) van het onderzoek in het najaar van 2021 af.

Orthopedisch chirurg en hoogleraar orthopedie Rudolf Poolman is projectleider van de APOLLO-studie. ZonMw sprak projectleider Poolman in een interview over de meerwaarde van de inclusieversneller.

Wat is de ZE&GG Inclusieversneller?

De ZE&GG Inclusieversneller is een subsidiebedrag op uitnodiging van max. € 50.000,- en helpt onderzoekers om de patiëntdeelname (inclusie) van hun zorgevaluatie te versnellen en te verbeteren. De inclusieversneller is een samenwerking tussen ZonMw en het programma ZE&GG. Onderzoekers konden bij ZonMw op uitnodiging een aanvraag indienen voor de inclusieversneller van het programma ZE&GG voor lopende zorgevaluaties binnen SEENEZ, 30 K&D en Leading the Change. Met het geldbedrag van max. € 50.000,- kunnen ze de patiëntdeelname versnellen door zelfgekozen acties. Bijvoorbeeld door een video te maken waarmee ze patiënten kunnen voorlichten over deelname aan de studie. Of door een extra onkostenvergoeding te geven aan deelnemende ziekenhuizen, het aanstellen van extra onderzoekers of het organiseren van informatiebijeenkomsten voor artsen en verpleegkundigen.

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt automatisch updates.

Volg Zorgevaluatie en Gepast Gebruik via