Vrijwel alle NVZ zorgaanbieders gestart met implementatie onderwerpen ZE&GG Implementatieagenda

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft eind 2020 samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de afspraak gemaakt dat alle leden van de NVZ in overleg met hun zorgverzekeraar in 2021 tien onderwerpen van de ZE&GG implementatieagenda voor gepast gebruik implementeren. Ruim 85% van de NVZ Zorgaanbieders heeft inmiddels een definitief plan van aanpak ingediend en is gestart met de implementatie van de onderwerpen.

Veel gekozen implementatieonderwerpen

Op de ZE&GG Implementatieagenda staan 182 onderwerpen, verdeeld over allerlei specialismes. De meest gekozen onderwerpen gaan over orthopedie, kno, nazorg bij borstkanker, lab-diagnostiek en pijn op de borst. Maar ook verpleegkundige onderwerpen zoals wondverzorging en het gebruik van katheters en infusen worden veelvuldig gekozen.

Bij het maken van die plannen van aanpak voor implementatie hebben zorginstellingen actief intern afgestemd met hun Raad van Bestuur, medische en verpleegkundige staf en afdelingen inkoop en kwaliteit en veiligheid. Ook speelden analyses van datapartijen een belangrijke rol om de top 10 onderwerpen te bepalen.

ZE&GG blijft implementatie faciliteren

De implementatie van de gekozen onderwerpen wordt gefaciliteerd door het programma ZE&GG. Dit doen we onder andere met informatiebijeenkomsten, een tweewekelijks spreekuur voor implementatievragen en het samenwerkingsplatform de HUB. Zorginstellingen wisselen op de HUB kennis uit en werken samen aan de implementatie van de onderwerpen. Op de HUB staat een implementatie stappenplan met allerlei handige tools die gebruikt kunnen worden bij implementeren.

Vervolg afspraken voor 2022

Uiteraard krijgt deze afspraak tussen NVZ en ZN een vervolg in 2022. Hierover wordt binnenkort naar de zorginstellingen en verzekeraars gecommuniceerd. Het doel is om het proces van de implementatieagenda structureel te maken. Zo kunnen we de implementatie van gepast gebruik versnellen en het een structureel onderdeel laten worden van reguliere zorgprocessen.

 

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via implementeren@zorgevaluatiegepastgebruik.nl

Iedere dinsdag van 11.00 tot 11.30 uur en donderdag van 12.30 tot 13.00 uur kunt u live uw vragen stellen over het programma via het samenwerkingsplatform de HUB in de werkruimte ‘Vraag het ZE&GG! ‘.

 

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Vul uw e-mailadres in en u ontvangt automatisch updates.

Volg Zorgevaluatie en Gepast Gebruik via