Spiegelinformatie

Met behulp van spiegelinformatie geven we inzicht in hoeverre de gepast gebruik onderwerpen op de Implementatieagenda al in de dagelijkse zorgpraktijk van de verschillende zorgaanbieders zijn geland. De spiegelinformatie helpt zorgaanbieders gericht inspanningen te verrichten om implementatie te versnellen. Maar ook om te leren van collega zorgaanbieders die de implementatie al succesvol hebben afgerond. Spiegelinformatie wordt ontwikkeld met bestaande registratiedata. Zodra er een duidelijke tabel, grafiek of weergave is van de spiegelinformatie noemen we dat een "spiegel".

Er zijn meerdere spiegels over dezelfde onderwerpen van de Implementatieagenda. Deze zijn ontwikkeld door verschillende partijen: datapartijen, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, Zorginstituut Nederland, kwaliteitsregistraties. We verbinden deze spiegels en werken aan de verdere ontwikkeling van deze spiegels. Daarnaast behoeft ook de ontwikkeling van de spiegels versnelling.

Uniforme Data Definities (UDD)

We hebben als doel om per onderwerp op de Implementatieagenda Uniforme Data Definities (UDD) vast te stellen. Omdat er op dit moment verschillende datadefinities worden gehanteerd door de verschillende datapartijen. Dat leidt tot ingewikkelde discussies. Vektis en DHD zijn gekozen om hierbij als landelijke datapartij te ondersteunen. Bij het definiëren van de datadefinities betrekken we zowel medische- als data experts vanuit de HLA-MSZ partijen.

Streefwaarden en streeftijden

Hoe weet je dat de implementatie (voldoende) geslaagd is? En hoeveel tijd moet er ingeruimd worden voor de implementatie? Daartoe maken we met alle HLA-MSZ partijen samen afspraken door middel van streefwaarden en streeftijden. Een streefwaarde geeft aan hoe ver een implementatie op basis van de spiegelinformatie moet zijn gevorderd om te stellen dat er voldoende geïmplementeerd is. De streefwaarde zal zelden op 100 of 0 procent liggen. Gepast gebruik ligt namelijk vaak genuanceerd. Met een streeftijd in relatie tot spiegelinformatie bedoelen we hoe lang partijen verwachten dat het duurt tot succesvolle implementatie in de praktijk.

Landelijke Implementatiemonitor

We ontwikkelen momenteel samen met DHD en Vektis een landelijke Implementatiemonitor. Daarmee houden we op landelijk niveau zicht op het totale verloop van implementatie van de gepast gebruik onderwerpen die op de Implementatieagenda staan. De UDD en de streefwaarde en streeftijd vormen hiervoor de basis.

Webinars

Deel kennis op de HUB

De ZE&GG HUB is het samenwerkingsplatform voor alle aangesloten partijen van het programma ZE&GG.

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang het nieuws over ZE&GG in je inbox.

Inschrijven voor nieuwsbrief